Välj en sida

Om oss

Sommaren 2020 tog jag över det stora vita trähuset mitt i byn som jag sett hela mitt liv och som haft många skepnader. Målet var att skapa ett charmigt skärgårdspensionat med modern standard. Efter en intensiv renovering öppnade vi sommaren 2021 och passade på att byta namn till Pensionat Grisslehamn.

Välkomna!
Jenny Rosenius

Husets historia

  • 1932 står huset färdigbyggt och drivs som Wedebrands affär av handlare Gustav Gunnar och Ulrika Sofia Nordstrand.
  • 1945 köper Konsumtionsföreningen Hallstavik fastigheten och öppnar Konsumbutik.
  • 1962-2020 hinner huset fungera som leksaksaffär, färghandel, privatbostad och flyktingboende.
  • 2020-2021 renoveras huset med hjälp av skickliga lokala hantverkare
  • 2021 öppnar vi Pensionat Grisslehamn.

 

Norrtelje Tidning september 2020.

Jenny är sommarboende i Grisslehamn sedan flera generationer, är till vardags journalist och grafisk formgivare, har starka band till Italien och äger resebyrån Tema Toscana. Mårten är matematiker, passionerad fågelskådare, stryker gärna linolja och uppskattar när trädgården är välskött. Vi gillar båda skridskor och is.

TOBISGRISSLA

Tobisgrisslan (Cepphus grylle) tillhör familjen alkor, norra halvklotets pingviner. Till skillnad från sina sydliga släktingar kan de dock flyga, om än ganska dåligt. Tobisgrisslans svirrar sina smala vingar som galna propellrar för att inte störta och liknar väl mer humla än fågel i flykten, alltid lågt över havsytan. Vingarna fungerar desto bättre i vattnet där den simmar ikapp småfisk, kräftdjur och andra byten i jakt på föda.

 

Med päronformad kropp, sirlig hals och relativt litet huvud med spenslig ofta lätt uppåtriktad näbb ger den ett förnöjsamt lätt undrande utseende. De kontrasterande vita vingfälten mot den i övrigt svarta dräkten med de blodröda benen som utmärkande accentfärg gör den lätt att känna igen även på håll. Dess färgval harmoniserar väl med pensionatets vita panel, mattsvarta tak och röda soffor.

 

Tobisgrisslan återfinns längs steniga kuster runt Atlanten och i Östersjön. Utanför Väddös östra kust hittas den på mindre stenöar, men minken har gått hårt åt den. Den är inte kräsen i val av häckplats utan lägger sina två ägg direkt i klippskrevor, bland stenskravel eller invid drivved i strandkanten. Störst chans att se den i närheten har du vid Skatudden. Ordstammen grissla, eller grissle, förbinder tobisgrisslan med Grisslehamn i ett evigt etymologiskt äktenskap.