Välj en sida

Sillcharken

Sillen:

Dubbelrum på bottenvåningen i söderläge med sommardoft av timjan och fönster mot syrenhäck. Badrum med tak- och handdusch. Trivsam wc-kornisch. Öppna badrumsfönstret på glänt och tjuvlyssna på skvallret utanför ICA.

Under husets tid som Konsumbutik (1942-1962) rensades Östersjöns sill (strömmingen) i detta rum. Under renovering framkom kakel från en fiskdisk. Sill var en av dåtidens viktigaste näring och basföda.

 

Kylen: 

Dubbelrum på bottenvåningen i västerläge med varma nyanser av ringblommor och fönster mot trädgården. Badrum med tak- och handdusch.

Under husets tid som Konsumbutik (1942-1962) hölls mejerivarorna svala i detta rum. Funna ritningar visar på 1940-talets väl genomtänkta butikslogistik. Grisslehamnsborna erbjöds moderniteter som kylhållna färskvaror.

 

Xylografen: 

Mindre dubbelrum på övre plan i västerläge. 135 cm bred säng under det kupade takets naturliga sänghimmel. Passar för en person eller för två som gärna kurar ihop sig. Fönster mot trädgården, solnedgång och sommarsorl från västra hamnens folkliv. Återskapade originaltapeter från 1930-talet. Badrum med tak- och handdusch.

Grisslehamnsbon och konstnären Karl Johan Andersson (1853-1942) kallad ”Xylografen” blev porträtterad av sin vän Albert Engströms på en känd teckning som fått vida spridning. Xylografen fick även spridning i världen har verk representerade på Nationalmuseum mm. jdka sdkl j

 

Sally: 

Dubbelrum på övre plan i norrläge med utsikt över lantlig trädgårdsmiljö. Badrum med snedtak och utkik genom spröjsat fönster. Handdusch. Rymlig garderob och romantiska blomster på väggarna. Tyst och lugnt med undantag enstaka luftgevärspuffar från grannhusen sommarlovstid.

Sally Bauer (1908-1921) var sin tids stora långdistanssimmerska. 1938 simmade hon från Grisslehamn till Åland, 30 km på 13 timmar och 6 minuter. Badet var en förberedelse inför bragden att simma över Engelska kanalen. I östra hamnen lät hon sig fettas in inför Ålands havs kalla vatten. 

Albert: 

Dubbelrum på övre plan i norrläge med utsikt över lantlig trädgårdsmiljö. Badrum med snedtak och utkik genom spröjsat fönster, en gång ett skafferi med kokosflott, bikarbonat och korinter. Handdusch. Återskapade originaltapeter med 1920-talets typiska kombination av geometri och sirlighet.

Albert Engström (1908-1921) – författaren, konstnären och Svenska Akademiledamoten – fann i Grisslehamn sitt paradis och har för evigt satt sin prägel på orten. Han red på sin häst Krake, och höll hov för dåtidens kulturelit. 

von Döbeln: 

Trippelrum på övre plan i söderläge med utsikt över byns centrum. Huvudrum för två plus pörte med egen dörr och fönster, för den som vill vara ifred. Litet badrum med all funktionalitet och unik wc-placering, så att även benen får plats.

Generallöjtnant Georg von Döbeln (1758-1820) retirerar 1809 från Åland inför en överlägsen rysk armé och omgrupperar i Älmsta. Med den ryska överbefälhavaren förhandlar han fram Konventionen på Åland som innebar att varken ryska eller svenska styrkor skulle besätta Åland. Hotet mot Stockholm avvärjs. 1809 är Grisslehamn centrum i världspolitiken.

Kulneff: 

Dubbelrum på övre plan i söderläge med utsikt över byn. Badrum med spröjsat fönster där du i lugn och ro kan övervaka folkförflyttningarna mellan östra och västra hamnen. Specialkomponerad handdusch.

Den ryske generalmajoren Jakov Petrovitj Kulnev (1764-1812) rider 19 mars 1809 över isen till Grisslehamn med 400 kosacker. Efter smärre drabbningar inleds fredsförhandlingar, Kulneff övernattar i Grisslehamn och rider tillbaka påföljande dag. ”Han kysste och han slog ihjäl med samma varma själ.” 

Svartklubben: 

Två dubbelrum på översta planer i vardera väderstrecken norr och söder. Lämplig för familjen eller ett gäng vänner. Badrum med handdusch. Hyrs inte ut 2021.

Den svartvita fyren vid Singös östra kust som övervakar Södra kvarken har gett namn till vårt utkikstorn. Rummen öppnar preliminärt till 2022. En oslipad diamant…

 

Affären: 

Familjerum på bottenvåningen i norrläge med egen ingång och möjlighet till självhushåll. Litet kök. Litet sovrum och kombinerat vardatsrum/sovrum. Badrum med dusch, wc och tvättmaskin. Hyrs ut minst 3 nätter.

Det här var den ursprungliga butiksytan under Wedengrens affär och Konsum-eran. Tidstypisk inredning från 1950-talet hänger kvar med Kockumsspis, Perstorpsplattor och patinerade bruna skåpdörrar.